מי יחשב לנהג שיכור ע"פ החוק במדינת ישראל ?

  • אדם ששותה משקה משכר בעת נהיגה או בעת שהוא ממונה על הרכב.
  • אדם שבגופו מצוי סם מסוכן או תוצרי חילוף חומרים של סם מסוכן.
  • אדם שבגופו מצוי אלכוהול בריכוז הגבוה מהריכוז שנקבע (290 מק"ג בליטר אוויר נשוף, ו/או 50 מק"ג בליטר דם).
  • נהג חדש , נהג שטרם מלאו לו 24 שנים, נהג הנוהג ברכב מסחרי או ברכב עבודה שמשקלם הכולל המותר על פי רישיון הרכב עולה על 3,500 ק"ג וכן נהג בעת נהיגה ברכב ציבורי – אשר בגופו מצוי אלכוהול בריכוז העולה על 50 מק"ג בליטר אוויר נשוף או לחילופין 10 מיליגרם אלכוהול ב – 100 מיליליטר דם.
  • נהג המסרב להיבדק באמצעות מכשיר הינשוף יראו בו כמי שעבר עבירה של נהיגה בשכרות.

 

נעצרתי ע"י שוטר - מה עכשיו?

בד"כ בדיקות השכרות מתבצעות במוקדי הבילוי ובשעות הלילה המאוחרות. בד"כ ניידות התנועה עוצרים רכבים רבים בצורה אקראית וזאת בכדי לאתר את מי ששתה ונהג. מפגש כזה יכול להסתיים תוך דקות ספורות ומבלי שנדרשת להציג רישיון נהיגה. השוטר ייגש לרכבך ישאל אותך האם שתית אלכוהול ויבקש ממך לנשוף לתוך מכשיר קטן שנקרא "נשיפון". ככל שצלחת את הבדיקה הרי שישנו סיכוי גבוה כי השוטר ישחרר אותך לדרכך. שים לב עליך לדעת כי החוק לא מחייב אותך לבצע את בדיקת הנשיפון וסירוב לבדיקה זו בלבד לא צפוי להעמיד אותך בסיכון כלשהו. להבדיל מסירוב להיבדק במכשיר הינשוף (הגדול) שמיד עם הסירוב השוטר יגיש נגדך כתב אישום של סירוב ונהיגה בשכרות מכוח הסירוב.

בדיקת המאפיינים- משמעות

ככל שנכשלת בבדיקת הנשיפון, או שהשוטר התרשם כי הנך מושפע מאלכוהול בעקבות סממנים חיצוניים, השוטר יבקש ממך לצאת מהרכב ולבצע בדיקת מאפיינים. בדיקת המאפיינים מורכבת משלושה מבחנים עיקריים; עמידה יציבה, הליכה על קו ישר ובדיקת תנועות קוגניטיביות. המלצתי אליך תהיה להתייחס לבדיקה זו ברצינות גם אם היא נראית מוזרה ומגוחכת. עליך להיות קשוב להוראות השוטר ולבצע את שביקש בתשומת לב וברצינות. לאחר בדיקה זו ועם סיום עריכת המסמכים הרלבנטיים ע"י השוטר תידרש לבצע בדיקה בינשוף. חשוב לדעת כי במקרים מסוימים ורק בהסתמך על בדיקת המאפיינים בית המשפט יכול להרשיע נהג בעבירה של נהיגה בשכרות ולהטיל עליו בין היתר, עונש של פסילת רישיון נהיגה לתקופה של שנתיים מינימום.

בדיקת הנשיפה למכשיר הינשוף

עם סיום בדיקת המאפיינים, השוטר ידרוש ממך לנשוף לתוך פיית נשיפה המותקנת במכשיר הינשוף באופן רציף. בסוף הנשיפה, המכשיר יבצע מדידה של כמות האלכוהול ויציג את התוצאה. ככלל תוצאה של 290 מק"ג ומעלה תגדיר אותך כשיכור ע"פ החוק ואז, השוטר יגיש כנגדך דו"ח מסוג הזמנה לדין בגין נהיגה בשכרות, תוזמן לשימוע בפני קצין משטרה שעשוי לפסול את רישיונך לתקופה של 30 ימים וכן להורות על השבתת הרכב לתקופה זהה.


הפן המשפטי בדיקת ינשוף

בכדי לקבוע אם אדם שיכור, על השוטר לבצע לנהג בדיקת נשיפה המתבצעת באמצעות נשיפה למכשיר הינשוף. תקלה טכנית במכשיר, הפעלה שגויה של השוטר, אי עמידה בנהלים או אף טעות בתום לב עלולה להביא למדידה שגויה. ככל שהשוטר טעה באופן ביצוע הבדיקה, בסדר הפעולות, הרי שיש בכך כדי להשפיע על תוצאת ההליך. ובמקרים מסוימים אף לזיכוי. תפקידו של עו"ד הוא בניתוח חומר הראיות ואיתור כשלים בעבודת השוטר. לדוג'; טרם ביצוע נשיפה על השוטר להמתין 15 דקות בהם הנבדק לא שותה כלום ולא אוכל דבר. העדר תיעוד מפורט, או אי עמידה בנוהל זה, עשויה לעורר ספק באמינות הבדיקה ותוצאותיה. לכן, חשוב לשכור את שירותיו של עו"ד תעבורה שיבחן ויגבש מסקנה לגבי אופן ניהול התיק.
העונש בעבירת השכרות
ככלל לצד הרשעה ראשונה בעבירת של נהיגה בשכרות קיים עונש של שלילת רישיון נהיגה לתקופת מינימום של שנתיים. בנוסף, הנאשם צפוי לפסילה על תנאי, קנס כספי ובמקרים מסוימים גם מאסר על תנאי.
נהיגה בשכרות בפעם השנייה, תגרור ענישה חמורה יותר. העונש הצפוי הוא שלילת רישיון הנהיגה לתקופה של 4 שנים לפחות ואף מאסר בפועל.


טיפים בחינם!


1. עצר אותי שוטר מה עכשיו?- עצרו לרגע את הבילוי והתייחסו למפגש עם השוטר ברצינות, היו קשובים להוראות השוטר.
2. השוטר ביקש מכם לבצע פעולה מסוימת ולא הבנתם- תשאלו אותו.
3. סדרו את הופעתכם, ענו תשובות ברורות וענייניות.
4. התנהגו בכבוד לשוטר- מפגש זה עשוי להשפיע על עתידכם.
5. בקשו מהשוטר להיוועץ טלפונית בעו"ד מטעמכם טרם ביצוע בדיקת הנשיפה.
6. בקשו מחבר שיתעד בווידאו מהצד את המפגש עם השוטר ובפרט את בדיקת המאפיינים.
7. אתם לא חייבים להסכים עם השוטר, עמדו על עמדתכם ותוודאו שהיא תירשם.